Klub osób z orzeczeniem o niepełnosprawności

klub_osob_z_orzeczeniem_o_niepelnosprawnosci

Wiele osób w Szczecinie posiada orzeczenie o niepełnosprawności. Specjalnie dla tej grupy prowadzimy w Szczecinie – Dąbiu Klub Osób z Orzeczeniem o Niepełnosprawności, gdzie każdy, bez względu na wiek, może korzystać z naszej bogatej oferty kursów, szkoleń, wycieczek, spotkań i innych form aktywnego spędzania czasu.

Co trzeba zrobić, by skorzystać z przedstawionej tutaj oferty? Wystarczy przyjść do naszej placówki mieszczącej się pod adresem Anieli Krzywoń 10 w Szczecinie – Dąbiu i zadeklarować chęć uczestnictwa. Poniżej znajdą Państwo ciągle rozszerzaną ofertę naszego ośrodka.

Oferta dla osób z orzeczeniem o niepełnosprawności:

INDYWIDUALNE I GRUPOWE KURSY KOMPUTEROWE – Nasz ośrodek w Dąbiu posiada pracownię informatyczną, w której prowadzimy indywidualne i grupowe zajęcia komputerowe. Uczymy zarówno podstaw obsługi komputera, systemu Windows, pakietu biurowego, jak i obsługi Internetu, w tym Facebooka, poczty e-mail oraz rozmów przez Skype. Możemy pracować zarówno na komputerach z Windowsem, jak i systemem Linux. Uczymy także obsługi smartfonów i tabletów. Uczestnicy kursów mogą przyswajać wiedzę na naszych komputerach lub przychodzić na zajęcia z własnymi laptopami.

KURSY JĘZYKOWE – Prowadzimy kursy języka niemieckiego, angielskiego, rosyjskiego i francuskiego dla osób początkujących i zaawansowanych. Każdy z nas zdaje sobie sprawę ze znaczenia języków obcych we współczesnym świecie. Znajomość języka powoduje, że czujemy się pewniej w kontaktach z obcokrajowcami. Bliskie położenie regionu z naszymi zachodnimi sąsiadami sprawia iż znajomość języka niemieckiego będzie dużym atutem. Natomiast nauka języka francuskiego to nie tylko nauka gramatyki i słownictwa, ale także możliwość poszerzenia horyzontów kulturowych. Na lekcji oprócz języka poznajemy historię, literaturę a także sztuką.

ZAJĘCIA MANUALNE – Zapraszamy wszystkich chętnych do brania udziału w różnych zajęciach manualnych. Dzięki czemu będą Państwo mieli okazję choć na chwili oderwać się od codziennej rutyny i stworzyć coś wyjątkowego poprzez quilling, wiklinę papierową, wyroby z bibuły oraz masy solnej.

ĆWICZENIA PAMIĘCI – Dzisiejsze czasy wymagają ciągłego, efektywnego uczenia się, dobrej pamięci oraz szybkiego czytania. Aby się tego nauczyć zapraszamy wszystkich seniorów na treningi, które pozwolą odkryć możliwości naszych umysłów. Przez treningi doskonalenia pamięci z elementami zabaw i ćwiczeń.

BRYDŻ – karciana gra logiczna, w której bierze udział czterech graczy stanowiących dwie pary. Brydż jest zarówno grą towarzyską, jak i sportową. Można w niego grać w gronie przyjaciół, podobnie jak w wiele innych gier karcianych. Spotykamy się raz w tygodniu, w środy, w godzinach 9:00 – 14:00.

JĘZYK MIGOWY – Chcesz zachować do późnych lat starości całkowitą sprawność umysłu? Nie ma lepszego sposobu, niż nauka języka migowego. Łączy to ćwiczenia pamięciowe i manualne.  Naukę rozpoczynamy od poziomu podstawowego.

WARSZTATY PSYCHOLOGICZNE – Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samym sobie, nauczyć się asertywności, komunikacji interpersonalnej oraz jak panować nad własnymi emocjami, zapraszamy do uczestnictwa w Warsztatach Psychologicznych, które odbywają się w czwartek o godzinie 17:00 w Fundacji w Dąbiu.